Teatrul Maghiar Csiky Gergely reia vineri, 31 ianuarie 2014 unul dintre cele mai emoționante spectacole ale actualei stagiuni timișorene: Gardenia, o poveste despre patru „fete, femei, fetițe, domnișoare, doamne, târfe, zâne, vrăjitoare, prințese și slujnice împuțite, prostituate răscoapte și dame răsfățate”. Drama scrisă de Elżbieta Chowaniec este pentru prima dată montată pe o scenă din România. Regia îi aparţine lui Koltai M. Gábor, scenografia este semnată de Iuliana Vâlsan, iar impecabila distribuție a spectacolului le reunește pe actrițele Tokai Andrea, Borbély B. Emilia, Lőrincz Rita și Tar Mónika.
Duminică, 2 februarie 2014, este programată cea mai nouă producție a Teatrului Maghiar: comedia neagră „Sus în adâncuri”, după romanul A long way down, de Nick Hornby, în regia lui Kedves Emőke. Un spectacol despre singurătate, depresie și sinucidere, jucat de actorii Tar Mónika, Lőrincz Rita, Bandi András Zsolt, Kiss Attila, Éder Enikő, Aszalos Géza.
Ambele reprezentații se desfășoară de la ora 19, în sala Studio și sunt traduse în limba română. Biletele costă 16 lei (pentru elevi, studenți și pensionari – 8 lei) și se găsesc la agenția Teatrului Maghiar.
Cu Anna Karenina, „povestea unei metamorfoze”, începe acest week-end la Teatrul Național Timișoara. Adaptare de Helen Edmundson a uneia dintre capodoperele literaturii universale semnate de Lev Tolstoi, spectacolul regizat de Ada Lupu este programat vineri, 31 ianuarie, de la ora 18, în Sala Mare TNT. Rolul titular este jucat de actrița Claudia Ieremia. „Karenina descoperă în sine o lume complet nouă, o lume a pulsiunilor esenţiale, descoperindu-se pe sine şi aflând că ceilalţi nu sunt tot ce avea ea. Drumul cu sens unic al cunoaşterii de sine este un drum al efervescenţei spiritului, dar şi un drum al distrugerii şi al singurătăţii absolute”, dezvăluie realizatorii spectacolului.
Sâmbătă, 1 februarie 2014, tot de la ora 19, în Sala Mare, publicul TNT îl va vedea pe actorul Ion Rizea în rolul lui „Prometeu înlănțuit”. Spectacolul, pe un scenariu realizat și regizat de Kokan Mladenović, după tragedia lui Eschil, îl aduce în prim-plan pe Julian Assange, fondatorul site-ului Wikileaks, în chip de Prometeu. Oricât de riscantă ar părea la o primă vedere, translația este solid justificată, ideatic și dramatic: dacă Prometeu le-a adus oamenilor focul/cunoașterea, înfuriind zeii și fiind supus unei chinuitoare condamnări la singurătate, fenomenul Wikileaks, argumentează regizorul, în care informația/cunoașterea accesibilă doar “zeilor” lumii contemporane este dăruită umanității îi dă, incontestabil, lui Assange aura unui Prometeu modern.
Duminică, 2 februarie, TNT are programat, în Sala 2, de la ora 19, spectacolul „Billy Mincinosul” de Keith Waterhouse și Willis Hall, în regia Antonellei Cornici. Biletele la spectacolele TNT au prețuri cuprinse între 20 și 40 de lei.
Teatrul German propune pentru seara de vineri, 31 ianuarie 2014, de la ora 19.30, o comedie de Bertolt Brecht pusă în scenă de o echipă de creatori excepțională: regia Alexandru Dabija, scenografia Dragoș Buhagiar, coregrafia Florin Fieroiu. Actorii Rareş Hontzu, Dana Borteanu, Olga Török, Silvia Török, Franz Kattesch, Georg Peetz, Ioana Iacob, Radu Vulpe, Konstantin Keidel și Patrick Cionac joacă Nunta micilor burghezi. „Brecht a scris comedia Nunta micilor burghezi (titlul iniţial „Nunta”) în anul 1919 la vârsta de doar 21 de ani. Premiera absolută a avut loc şapte ani mai târziu. Piesa zugrăveşte într-un cadru comic degradarea micii burghezii”, subliniază echipa TGST. Spectacolul este supratitrat în limba română, iar prețul biletelor este 20 de lei.
„Văduva veselă”, ale cărei grații și milioane devin afaceri de stat în opereta lui Franz Lehar, își petrece după-amiaza de duminică, 2 februarie 2014, împreună cu spectatorii Operei Naționale Române din Timișoara. Spectacolul începe la ora 15 și va fi dirijat de Mihaela Silvia Roșca. Soprana Narcisa Brumar va interpreta rolul Hanna Glavari, nostima văduvă înconjurată de pretendenți, iar îndrăgostitul Danilo va fi jucat de Cristian Rudic. Prețul biletelor la spectacolele de operetă ale ONRT este 30 de lei.
La Filarmonica Banatul, concertul simfonic de vineri, 31 ianuarie, la ora 19, va fi dirijat de Yun Hyun Jin. În program, W.A. Mozart – Uvertura la Opera Don Giovanni, F.A. Hoffmeister- Concert pentru violă și orchestră, J. Haydn – Simfonia nr 104 in Re major. Solistul concertului de violă va fi Ladislau Cristian Andriș. Biletele pentru concert costă între 10 și 30 de lei.
La Muzeul de Artă Timișoara este deschisă o nouă și incitantă expoziție: „Sigmar Polke – Muzică de origine necunoscută” realizată de Institutul pentru Relații Externe și prezentată în orașul nostru de Centrul Cultural German. Artistul german Sigmar Polke (1941-2001) a experimentat o largă paletă de stiluri, subiecte, tehnici și materiale în opera sa. Împreună cu Gerhard Richter și cu Konrad Lueg, el a fondat, în 1963, mișcarea artistică intitulată “Realismul capitalist”, un rapel la Realismul socialist, doctrina oficială impusă în URSS și în celelalte țări din lagărul socialist, dar și o replică la consumismul capitalist. De altfel, familia lui Polke a evadat din Germania de Est, de sub regimul socialist, în Germania occidentală.
După o tradiție înscrisă deja în calendarul cosmic, primii pământeni care vor intra în anul 2015 sunt membrii comunității science-fiction din Timișoara. Revelionul SF, eveniment unic pe mapamond, organizat de Clubul Helion, se va desfășura vineri, 31 ianuarie, de la ora 18, la Casa Oamenilor de Ştiinţă din Timișoara (str. M.Eminescu nr. 11). Tema acestei ediții va fi “Terra-formare în sistemul solar”, exploatată într-un concurs și un chestionar special realizat de Cristian Kuncz. Arhitectul Mihai-Corneliu Donici va prezenta, într-o expoziție în avanpremieră, „Mecanismele nedescoperite ale lui Leonardo da Vinci”.
foto (c) fotosen.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!