Peste 200 de social democrați din Timiș și alte județe vecine au participat, duminică, la conferința județeană de alegeri care s-a desfășurat la Centrul Regional de Afaceri. Ei și-au ales noua conducere, formată din Alfred Simonis – președinte, Eugen Dogariu – președinte executiv, Sebastian Răducanu – secretar executiv și Aurelian Novac – trezorier.
În sală au fost prezenți și liderii PSD la nivel național: Marcel Ciolacu, ales președinte interimar după plecarea Vioricăi Dăncilă, și Paul Stănescu, secretar general al PSD.
Grindeanu a primit adeziune
Foarte bine primit a fost și fostul premier Sorin Grindeanu, invitat special la conferința de alegeri, care a părăsit PSD odată ce a fost demis din funcția de prim-ministru. Grindeanu a fost aplaudat de social democrați și a primit chiar și o adeziune de reînscriere în partid, chiar de la noul președinte Simonis.
Vicepreședinții aleși sunt: Florică Bîrsășteanu, Sabin Bociu, Francisc Boldea, Virgil Bunescu, Călin Dobra, Bianca Gavriliță, Dan Idolu, Ioan Mateescu, Victor Malac, Adrian Negoiță, Ramona Olteanu, Teodor Pavel, Mihai Ritivoiu, Flavius Roșu, Ioan Sima, Gheorghe Stoian, Matei Suciu, Ovidiu Ștefănescu, Cătălin Tiuch, Ionel Toma și Stoian Vasiu.
De asemenea, social democrații au ales și 36 de membri care vor participa la congresul PSD.
Alfred Simonis, președinte: Doar învingând demonii trecutului vom putea să ne alegem un nou drum. M-am săturat de clișee, m-am săturat să ni se spună că suntem comuniști
Simonis a vorbit despre trecut, dar și despre viitor. După el, social democrații trebuie să scape de demonii trecutului și să deschidă brațele valorilor occidentale. De asemenea, liderul social democraților din Timiș spune că s-a săturat de clișee și că PSD trebuie să scoată în față competența profesională.
Principalele declarații ale lui Simonis:
„M-am format în acest partid și mă uit cu drag și cu mândrie atunci când îi văd în sală pe liderii partidului atunci când noi am început viața politică. (…) Îmi propun să redevenim o organizație capabilă să recâștige alegerile în județul Timiș. Am încredere că vom deschide în continuare larg ușile și ferestrele partidului astfel încât aerul să redevină respirabil în PSD.
Îi spun bun venit acasă unui invitat special, lui Sorin Grindeanu! Ne face o deosebită plăcere să te avem printre noi, te așteptăm să revii în rândurile noastre cât mai repede, eu am o adeziune aici pregătită (i-a înmânat foaia – n.r.). Vei găsi aici oameni de caracter care ți-au fost alături în cele mai grele momente și te asigur că te vom sprijini în continuare pentru orice proiect politic vei avea în interiorul PSD.
Avem în față provocări reale, dintre cele mai serioase. Doar învingând demonii trecutului vom putea să ne alegem un nou drum. M-am săturat de clișee, m-am săturat să ni se spună că suntem comuniști. Eu aveam patru ani la revoluție, pentru noi comunismul este doar o lecție din manualul de istorie. Natural, suntem atașați principiilor și valorilor occidentale. PSD trebuie să fie în prima linie, ca să înțelegem acest lucru trebuie să înțelegem că lumea se schimbă. Crește valul presiunii sociale către modernizare.
Să recunoaștem că uneori politicile noastre au fost în contrasens cu societatea. Să recunoaștem că am făcut marea eroare să ne demitem prin moțiune de cenzură propriul guvern. PSD Timiș, doar PSD Timiș, s-a opus vehement, nevotând acea blestemată moțiune de cenzură (…) Doar asumând aceste erori, pe care Marcel Ciolacu le-a recunoscut în câteva rânduri, doar așa vom depăși aceste complexe și vom recâștiga încrederea românilor. Avem multe de făcut, dar cred că primul pas este dat de oamenii pe care îi vom promova (…) Vreau să readucem competența profesională. Îmi doresc pe viitor ca organizația Timiș să dea mai mulți reprezentanți în guvern.
Este absolut necesar ca în câteva zile să demitem în parlament acest guvern toxic pentru România. Este un gest de igienă națională să-l trimitem pe Orban acasă, pentru că este incapabil să guverneze și încalcă toate regulile democratice. Singurul lor program sunt anticipatele, urmate de măsuri de austeritate. E clar că nu vor să mărească pensiile și salariile, alocații, deși se împrumută cu dobânzi uriașe. În schimb, au bani pentru două tururi și anticipate. Ați văzut și programul lor pentru infrastructură, drumuri forestiere și feromoni pentru gândaci. Au tăiat banii și au pus lacăt pe toate șantierele începute de noi. De aceea, Guvernul Orban trebuie să plece.
Aș dori ca niciodată PSD să nu-și mai subestimeze votanții, ei înțeleg întotdeauna că sunt manipulați și taxează orice greșeală. PSD Timiș trebuie să dea semnalul că se poate face și altfel de politică. Dacă vom reuși aceste lucruri, oamenii vor avea din nou încredere în noi și ne vor acorda votul. Am speranță că vom reuși să găsim o nouă direcție. Un vechi proverb spune că nu există drumuri și că drumurile se fac pășind. Vă rog ca, astăzi, să facem împreună primul pas”.
Sabin Bociu: Nu mai merge cu minciuna, cu găleata. Cu caractere mărunte nu poți să construiești un partid puternic
Primarul din Jebel, Sabin Bociu, este unul dintre vicepreședinții PSD Timiș. El le-a vorbit colegilor săi despre greșelile trecutului și despre practicile PSD de până acum. Crede că social democrații trebuie să scoată în față oamenii tineri și spune că nu mai merge cu găleata și cu caracterele mărunte.
Principalele declarații ale lui Sabin Bociu:
„M-am întrebat de multe ori cum este posibil ca în doi ani de zile de la aproape 5 milioane de voturi obținute în 2016 să pierdem peste 2 milioane. Acei oameni ne-au întors spatele, e normal să fie așa. Când am reușit în această perioadă să schimbă peste 100 de miniștri, trei sau patru guverne, să facem acea nenorocită moțiune de cenzură, 10% a pierdut partidul doar prin demiterea Guvernului Grindeanu. De-a lungul timpului, noi, cei din PSD, am fost făcut hoți, comuniști, ciumă roșie, s-au pus înscrisuri obscene, dar proști nu ne-a făcut nimeni și întotdeauna s-a vorbit cu respect despre noi, chiar dacă am avut acele apelative. E un moment de răscruce și e momentul să vină la conducerea partidului o altă generație, de oameni tineri, care să învețe din greșelile trecutului.
Oamenii nu ne-au mai votat pentru că s-au speriat de noi, de dictatura din partid. Noi nu am ținut cont de asta, am crezut că dacă dăm niște bani în mărirea pensiilor sau a salariilor bugetarilor toată lumea va sta slugi în fața noastră. Tinerii nu mai pot fi manipulați de către baronii locali, acești oameni au altă gândire, au altă pregătire, sistemele de informare media sunt uriașe, nu mai merge cu minciuna, cu găleata sau cu ce Dumnezeu s-a mai dat pe vremuri alegătorilor.
Am reușit să aducem pe scenă agramați, analfabeți, am avut un lider care a știut să își formeze o echipă în jurul lui și care l-a ascultat orbește. Ulterior, au fost colegi care s-au trezit. Dar îmi pun întrebarea dacă noua conducere ce va fi aleasă la congres va avea tot aceiași oameni în structuri de conducere la nivel central, vor putea să schimbe ceva în acel partid? Cu caractere mărunte nu poți să construiești un partid puternic. Iar dacă nu luăm măsuri vom deveni tot mai mici, vom deveni nimeni și ne vom îndrepta spre niciunde”.
Sorin Grindeanu, fost premier: PSD este un partid aproape nefrecventabil, diabolizat și în mare măsură respins de electorat
Fostul premier al României a vorbit despre social democrați cu „noi”. A vorbit peste 20 de minute despre un partid care trebuie să revină pe scena politică românească și a spus ce ar trebui să facă PSD ca să își revină.
Principalele declarații ale lui Grindeanu:
„PSD a fost adus într-o situație dificilă. Nu mai avem forță, în aproximativ trei ani am pierdut aproximativ 60% din votanți. Începem să nu mai contăm în lupta politică decât prin majoritatea parlamentară, dar este tot mai greu să menținem acest echilibru. Prietenul meu, Marcel, face eforturi supraomenești pentru asta și îi datorăm destul de mult pentru modul în care a gestionat lucrurile în parlament. Această cădere nu este generată de forțe ale evoluției istorice, ci de greșeli personaje, de management, de autism politic și de orbire strategică. Am guvernat cu creștere economică, am avut resurse destule, am făcut multe lucruri bune, nu am avut o opoziție puternică. Am avut un adversar, Klaus Iohannis, dar asta nu justifică această cădere. Trebuie o analiză corectă, care să aibă urmări serioase. Dacă am constatat că am făcut praf partidul în trei ani urgența este să facem altceva, să căutăm să eliminăm cauzele. Nu putem să vorbim despre vinovății, dar nu are rost să rămânem în această fază.
(…)
Ar fi grav să ne amăgim că, fără Liviu Dragnea, PSD își poate recâștiga votanții. PSD este un partid aproape nefrecventabil, diabolizat și în mare măsură respins de electorat. Nu politicile guvernamentale au fost pe pancartele demonstraților, ci de multe ori oamenii care ne-au reprezentat, cu interesele lor personale, care au confiscat partidul, cu semi-analfabetismul sau cu maltratarea limbii române.
(…)
Oamenii au mare nevoie de PSD, România are nevoie de un partid puternic de stânga. Și mai avem încă ceva: chiar dacă au fost eclipsate de gafele și obsesiile unora dintre lideri, avem și rezultate bune ale guvernării. Dar rezultatele noastre vor fi mult mai evidente când se vor compara cu primul an de guvernare liberală, se va vedea atunci absolut totul. Dar nu comparația cu alții ne va ajuta în a reconstrui partidul și în a relansa rapid PSD pentru a câștiga alegerile locale și parlamentare care vin. Trebuie să ne bazăm doar pe noi înșine, pe calitatea noastră, pe voința noastră și chiar disperarea de a salva cel mai mare partid din istoria contemporană a României.
Am primit foarte multe mesaje în aceste zile legate de ce ar trebui să se întâmple în viitor, de propuneri pentru viitorul proiect politic. Mi-am permis să selectez câteva dintre ele și să vi le spun.
(…) Ar trebui să credem că România poate deveni un stat modern, super-dezvoltat, cu adevărat european. Trebuie să facem proiecte care să nu pună statul social în centrul proiectului nostru politic. Acum avem posibilitatea să venim cu un proiect proaspăt.
Am auzit în aceste zile, unii colegi de-ai noștri, caută să facă mici aranjamente cu puterea pentru a nu avea poate contracandidați puternici, pentru a încerca să își negocieze o anumită pace, hai să spun că ar fi mulțumiți cu un PSD cu 20 la sută, dar ei să rămână la butoane. Așa ceva e de neconceput pentru PSD. Trebuie să ne propunem să câștigăm alegerile anul acesta și să redevenim partidul numărul 1 în România, cine nu e dispus să contribuie la acest vis este liber să plece.
Ce ar trebui făcut altfel ca să restartăm? În primul rând să credem că România poate deveni un stat modern, european.De aceea trebuie să facem proiecte care să nu pună statul social în centrul proiectului nostru politic.
Vă propun câteva ținte care să devină nucleul programului nostru politic. Nu putem accepta faptul că peste jumătate din populația României trăiește sub toate standardele de nutriție. Ținta noastră este fericirea românilor și trebuie să facem totul să crească numărul celor care beneficiază de un trai decent. Nu trebuie să ne complexeze cei care strigă împotriva salariului minim.
Ne interesează un stat activ, care să aibă capacitatea de a-și apăra cetățenii. Neoliberalismul vrea un stat minimal, vrea să mutăm serviciile la privat, fără a muta calitatea serviciilor. În urmă cu puțin timp, dreapta liberală a limitat grădinițele de la stat. Ne trebuie un stat simplificat debirocratizat care nu ne umilește cu birurile. Unii caută în această perioadă să ne păcălească, spunând că trebuie redus numărul de ministere și altfel se reduc cheltuielile. Fals. Dacă reduci numărul de ministere, dar angajezi la agentii clienți politici, nu ai făcut nimic!
Trebuie întărită forța comunității locale. Centralizarea este excesivă și Bucureștiul nu cedează prerogative decât foarte greu. Serviciile trebuie aduse cât mai aproape de populație. Putem câștiga puterea câștigând comună cu comună, oraș cu oraș. Haideți să facem programe pentru comunele noastre.
Educația trebuie să fie în centrul oricăror politici pentru că este un domeniu esențial al oricărei națiuni. Ne amăgim cu niște olimpici, dar sistemul nostru nu e adecvat lumii de azi. Testele PISA arată că sistemul nostru de educație nu e la același nivel cu cel din Europa.
Guvernul Orban a venit cu cel mai slab buget pentru educație din toate timpurile. Ce facem, lăsăm să meargă lucrurile așa?
Suntem un partid de stânga și ne interesează coeziunea socială. Azi noi suntem devastați de neîncredere. Statul este privit de importante categorii sociale aproape ca un dușman.
Politica nu poate să nu se preocupe de economie. Statul nu trebuie să facă concurență unde privații știu mai bine ce trebuie făcut pentru eficiență.
Aș mai evidenția o țintă importantă: resursele României. De la cele naturale, la cele de inteligență sunt prost folosite sau prădate cu inconștiență. Nu putem să uităm ce lăsăm copiilor și nepoților noștri. Trebuie planuri naționale pentru managementul zonelor protejate. Dar nici să ne facă alții planuri pentru cum gestionăm noi resursele nu cred că e normal.
Noi nu trebuie să facem concesii partidelor care conduc sau celor care uneori doar se prefac că fac opoziție. Oamenii ne vor vota dacă vor simți ca noi și dacă vor simți că noi nu suntem ca ceilalți. Haideți să fim consecvenți. Vom câștiga puncte importante la următoarele alegeri dacă vom avea atitudini clare și vom ține cu oamenii.
Am fost, sunt și voi fi om de stânga, indiferent de ce spun unii și alții. M-am înscris la trei zile după ce PDSR a pierdut alegerile. Nu vreau să fie privite lucrurile pe care le-am spus ca sfaturi. Nu îmi permit să pun condiții partidului care m-a făcut parlamentar, ministru, președinte de CJ și prim-ministru”.
Au vorbit și Călin Dobra, și Sebastian Răducanu, dar și alți lideri ai PSD, precum și cei din conducerea națională a partidului.
UPDATE. Sorin Grindeanu nu știe când revine în PSD, dar se va întâmpla curând: Îmi plac provocările!
Fostul președinte al CJ Timiș și fost premier al României, Sorin Grindeanu s-a plimbat la conferința județeană de alegeri a PSD Timiș cu adeziunea în mână, dar și cu un pix. Nu a semnat-o încă, dar a anunțat că va reveni în curând în filiala județeană a partidului.
„În iunie 2017, în curte la PSD Timiș, nu am chemat pe absolut nimeni. Am vrut să mă văd cu Comitetul Executiv Județean, dar a fost mult mai mult. Am vrut să simt și am simțit pulsul organizației care m-a promovat. Am avut dezamăgiri personale, foarte mult, pe care le citesc acum, la aproape trei ani după, așa vreau eu să le citesc, într-o cheie politică, despre unii că au votat acea moțiune, despre alții că se ascundeau după perdea…”, a povestit Grindeanu.
Fostul premier social democrat este apolitic, ca șef al ANCOM, dar spune că va reveni în partid. La Timișoara.
„Conform legii, eu nu am voie să fiu în acest moment membru de partid. Asta nu înseamnă că nu o să revin în perioada imediat următoare. Tot conform legii, am trei luni la dispoziție să ies din starea de presupusă incompatibilitate. Voi respecta legea. Nu urmăresc să stau în incompatibilitate”, a declarat Sorin Grindeanu.
Întrebat dacă semnează adeziunea, Grindeanu a spus că îi plac provocările și că nu o să-i dea satisfacția noului președinte al PSD Timiș să o semneze chiar în ziua alegerilor.
„Deși m-ar bucura semnarea adeziunii mele de către Freddy (Alfred Simonis – n.r.) nu o să-i dau chiar azi satisfacția asta”, a conchis fostul social democrat.
Trimite articolul
XVremea voastra a apus, noapte buna submediocrilor!
Privind retrospectiv guvernările PSD au adus expansiune economică iar dreapta a creat haos. Cele mai performante guverne ale RO au fost 1 NASTASE 2 PONTA si doar 3 TARICEANU. Aderarea la UE se leagă de guvernul NASTASE iar intrarea în ZONA EURO a fost INITIATA TOT DE UN GUVERN PSD !!! Acum trebuie fine tunnig de genul: majorare TVA la 20% si da chiar reducerea apărării la 1% la nivelul GERMANIEI !!! Impozitarea cu 25 % tot cei venit (salar, pensie, etc.) peste 10.000 si chiar 35% peste 20.000 creează premisele unui STAT MODERN EUROPEAN (ca structura!) Cu FINANTE CONSOLIDATE refinantam DATORIA LA RATE NEGATIVE si mai economisim vreo 2 mld. EUR / an. Măturati PNL care ” privatizeaza ” pensiile ROMANILOR pe spargi grase in conturi străine probabil … CHILE e cvasi falita cu pensiile lor pe bursa (AIG prietenii stiu de ce !) iar GERMANIA & FRANTA se bazeaza pe PILON I
-
Akbar, perfect de acord cu tine. Problema intervine in momentul in care nu vad un Nastase sau un Ponta (cel din era pre-stadion) in actualul PSD. Vad doar oportunisti sau nulitati.
Solutia o vedem la un partid care are orientare reala de stanga…
PS: ciuma galbena tot pe acolo se invarte…
Unul rusinea Banatului,celalalt lingaul in fund a infractorului de Teleorman.
As adauga un mare FAS si PARTZ la acest articol ca sa fie complet…
-
Spiritul de juralism ma omoara, sper sa va desfiintati dupa alegeri…..profesionisti……
Niste papagali, niste marionete incapabile in frunte cu Alfredo – doar uitandu-te la fata lui poti vedea ce caracter are. Cat despre Grindeanu nu are rost sa mai vorbim: un ipocrit in costum de PSD. Rusine, oameni fara coloana vertebrala!
Porțile ca porțile ..larg deschise , aștept să se larg deschisă și lista cu locuri eligibile care pe la primărie, care pe la parlament, cu nume noi ,macar unu dintr- asta așteptat să lipească afise
N-aveau cum sa gaseasca un om mai potrivit ca “Freddy” la conducerea filialei acestui partid incompetent. Un bisnititar fara scoala ale carui singure calitati sunt nesimtirea si obraznicia. Si da, diploma de la Tibiscus nu se pune ca scoala.
Dar marian cucsa si catelul lui, toie, ce cauta la psd? Au venit sa pupe si ei niste funduri ca sa se lipeasca de vreo functie, ca mandat de deputat nu mai prinde.
-
Penibil….
Pacat ca Barsasteanu si Bociu se amesteca in troaca de porci!
Grindeanu nu vrea sa intre in PSD pentru ca mai asteapta o delegatie in tari exotice impreuna cu secretara. Vezi ziarele centrale, pentru ca cele locale sufera de amenzie cand este vorba de a se aservi PSD-ului.
Nu deschideti portile, ca pleaca toti!