Deocamdată, principalele partide s-au rezumat doar la a face sondaje de opinie şi a încerca să găsească cei mai buni candidaţi pentru cele două funcţii. Bătălia se anunţă încă de pe acum a fi una puternică, deoarece actualii ocupanţi ai celor două funcţii sunt destul de bine cotaţi în sondaje.
La Timişoara, primarul Gheorghe Ciuhandu este încă favorit, deşi ocupă această funcţie din 1996 şi anul acesta va împlini 64 de ani. Sondajele de opinie arată că, dacă alegerile ar avea loc acum, el ar câştiga tot din primul tur, fiind preferat de peste jumătate din alegători.
Rămâne însă de văzut dacă Ciuhandu va dori să mai candideze pentru al cincilea mandat de primar, edilul-şef al oraşului ferindu-se până acum să facă vreo declaraţie pe această temă.
Nicolae Robu ar putea intra în cursă
Unul dintre cei mai puternici contracandiaţi ai lui Ciuhandu ar putea fi liderul PNL Timiş, Nicolae Robu. Acesta are deja o imagine bună în anumite cercuri, după ce a reuşit modernizarea Universităţii Politehnica, însă punctul său slab îl reprezintă tocmai activitatea politică, senatorul liberal nereuşind până acum să producă mari schimbări nici în filiala pe care o conduce şi nici prin activitatea sa din Parlament. Robu încă nu şi-a anunţat oficial intenţia de a candida pentru funcţia de primar, însă până şi colegii săi de partid simt că acest lucru este inevitabil, liberalii neavând un alt potenţial candidat care să aibă capitalul de imagine al lui Robu.
PSD Timiş îl “antrenează” pe Sorin Grindeanu
Social-democraţii au început deja să îl “antreneze” pentru funcţia de primar al Timişoarei pe Sorin Grindeanu. Prim-vicepreşedintele filialei Timiş a PSD şi-a început ascensiunea politică în 2004, când a devenit consilier municipal şi unul din principalii critici ai administraţiei Ciuhandu, ajungând în 2008, în urma alianţelor politice, în funcţia de viceprimar al Timişoarei. Din această funcţie Grindeanu se ocupă direct de domeniul drumurilor din municipiu, un domeniu care ori îi va aduce un important capital de imagine şi chiar câştigarea Primăriei Timişoara ori va însemna o puternică lovitură asupra carierei sale politice, în funcţie de felul în care îl va gestiona. De aceea, până acum social-democraţii s-au ferit să îl prezinte pe Sorin Grindeanu drept principalul lor candidat la funcţia de primar al Timişoarei, un anunţ în acest sens urmând să fie făcut cel mai probabil în toamna acestui an.
În ceea ce îi priveşte pe democrat-liberali, în 2008 aceştia au câştigat cam tot ce se putea câştiga din punct de vedere politic, în afară de Primăria Timişoara, unde candidatul Gheorghe Ciobanu nu a avut nicio şansă în faţa lui Ciuhandu, acesta din urmă câştigând detaşat, încă din primul tur. De aceea, pedeliştii ar putea aborda o strategie diferită la alegerile din 2012, liderul acestora, Constantin Ostaficiuc anunţând deja pregătirea unui candidat surpriză.
Anunţul lui Ostaficiuc a cam dat peste cap planurile preşedintelui PDL Timişoara, Ovidiu Ciuhandu, care considera că este opţiunea logică pentru a candida la funcţia de primar al Timişoarei. Surse din rândul filialei susţin însă că în locul lui Ciuhandu, democrat-liberalii vor arunca în luptă un cunoscut om de afaceri, care până acum nu a avut legături directe cu politica.
Până acum doar preşedintele PC Timiş, Maria Grapini, şi-a anunţat candidatura pentru fotoliul de edil-şef al Timişoarei.
Bătălie între prieteni la Consiliul Judeţean Timiş
Pe de altă parte, pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş, democrat-liberalii îl vor propune cel mai probabil tot pe Constantin Ostaficiuc, actualul lider al judeţului şi preferat în sondajele de opinie, deşi măsurile de austeritate ale Guvernului şi diferitele dezvăluiri ale presei legate de afacerile derulate din această poziţie i-au erodat o parte din capitalul de imagine.
PSD Timiş îl are pe preşedintele filialei Titu Bojin, cel care de asemenea conduce în topul preferinţelor timişenilor pentru această funcţie, faţă de ceilalţi potenţiali contracandidaţi din rândul filialei. Titu Bojin are o imagine extrem de bună pentru un social-democrat într-un judeţ marcat cu portocaliu, în ciuda faptului că a rămas director al Direcţiei Apelor Banat sub actuala guvernare, ceea ce îl plasează, oarecum, în tabăra inamică. De altfel, Titu Bojin nu s-a ferit să declare în repetate rânduri că îl leagă o prietenie de Constantin Ostaficiuc, deşi politic cei doi sunt în tabere diferite.
PNL, deocamdată, nu are niciun candidat previzibil pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş. Un potenţial pretendent la acest statut ar putea fi actualul vicepreşedinte al CJ Timiş Liviu Borha, însă acesta este extrem de sfios cu presa şi, drept urmare, nici nu şi-a construit o imagine memorabilă în această funcţie.
Bineînţeles şi celelalte partide vor arunca în luptă diverşi candidaţi pentru cele două funcţii, însă, dacă experienţa alegerilor anterioare ne-a învăţat ceva, este că şansele de succes ale acestora sunt extrem de reduse…
B.A.M.
Citiți principiile noastre de moderare aici!