Un studiu efectuat asupra procesului de transparenţă publică manifestat de instituţiile administraţiei publice la nivel local şi central a reliefat existenţa unui număr foarte mare de probleme. Diferitele proiecte de hotărâri sunt greu accesibile publicul, iar multe dintre paginile de internet ale primăriilor, consiliilor judeţene şi a ministerelor nu sunt actualizate sau pur şi simplu nu există. Din fericire, Timişul stă destul de bine la acest capitol. Atât CJ Timiş cât şi Primăria Timişoara oferă pe propriile site-uri acces la proiectele de hotărâri, iar cei interesaţi le pot vizualiza pentru a-şi exprima un punct de vedere asupra lor. Din păcate, sittuaţia este complet diferită în majoritatea cazurilor analizate.
În aceste condiţii, membrii Coaliţiei 52 solicită modificarea cadrului legal care asigură transparenţa în domeniul administraţiei. „Solicităm modificarea cadrului legal din domeniul transparenţei, a Legii 52 din 2003 şi adaptarea acesteia la legislaţia europeană. În acest moment din cadrul legal lipsesc sacţiunile directe şi imediate aplicabile conducătorilor autorităţilor publice pentru nerespectarea acesteia, termenele rezonabile de dialog şi un set de reguli unitare de dialog”, am aflat joi, la Timişoara, de la Gabriela Ştefan, reprezentanta Coaliţiei 52.
Organizaţia propune un set de măsuri care să rezolve aceste probleme. Acestea includ introducerea în lege a nulităţii de drept a actelor normative publicate în Monitorul Oficial fără respectarea Legii Transparenţei decizionale şi răspunderea personală a decidenţilor publici responsabili pentru nerespectarea legii. O altă problemă este legată de lipsa unui termen rezonabil şi legal de dialog , ceea ce îngrădeşte participarea activă a cetăţenilor în procesul de luare a deciziilor. În acest moment, Legea 52 prevede doar un termen minim de 10 zile pentru dezbatere. Iar peste 90% dintre instituţiile publice folosesc exact acest termen pentru dezbateri, indiferent de complexitatea cadrului legislativ. Soluţia propusă se referă la adoptarea legii la practica Uniunii Europene care a decis ca proiectele să fie oferite spre dezbatere cel puţin 90 de zile. O ultimă problemă majoră descoperită se referă la lipsa unui set minim de reguli unitare care să reglementeze procesul de consultare publică. Pentru rezolvarea problemei se doreşte adoptarea unei anexe care să includă acest set minim de regulamente uniforme.
Coaliţia 52 a pregătit pentru data de 17 februarie, la Centrul Regional de Afaceri din Timişoara, o masă rotundă unde vor fi invitaţi toţi parlamentarii de Timiş, dar şi consilierii locali şi viitorii candidaţi pentru aceste funcţii. Desigur, domeniul dezbătut va fi exact cel al transparenţei în administraţia publică, mai precis a modificării acesteia în scopul îmbunătăţirii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!