Muzica lui Mozart va răsuna din nou în Peștera Românești duminică, 26 octombrie 2014. Concertele vor începe la ora 12 și la ora 14, iar publicul va avea acces liber la ambele.
„Vom avea la acest concert aniversar patru dirijori: cei trei dirijori ai Filarmonicii Banatul, Gheorghe Costin, Radu Popa și dirijorul corului, Iosif Todea, și un dirijor invitat din Olanda. Programul muzical este pregătit de ei în aceste zile, însă ce pot să vă spun sigur este că va cuprinde și o creație a lui Mozart, a cărui muzică s-a cântat în absolut toate concertele din Peștera Românești”, ne-a declarat doctorul Constantin Lupu, inițiatorul speoconcertului.
„Știm deja că atunci când Peștera Românești este arhiplină, încap, cu tot cu muzicieni, puțin peste 3.000 de oameni în ea. Estimăm că la concertul aniversar publicul va fi mult mai numeros, așa încât am decis să susținem două reprezentații în aceeași zi. Vă asigur că va fi un eveniment deosebit”, promite Ioan Coriolan Gârboni, președintele Fundației Academice Culturale Timișoara și director al Filarmonicii Banatul.
Prima ediţie a speoconcertului de la Româneşti a avut loc în 1984. Povestea concertelor din peştera bănăţeană a început la o întâlnire a membrilor Speotimiş, organizată de preşedintele clubului, medicul psihiatru Constantin Lupu.
„Voiam să le oferim ceva deosebit invitaţilor noştri, iar într-o noapte am visat ceva cu muzică şi lumini în peşteră. Aşa mi-a venit ideea unui concert în inima muntelui Poiana Ruscă. Primul eveniment a fost un succes remarcabil. Ziarele din Elveţia şi Germania au alocat un spaţiu important evenimentului, titrând: Mozart într-o grotă din Carpaţi. Asta ne-a încurajat, iar membrii Speotimiş au făcut tot posibilul pentru a perpetua acest eveniment. Acustica este unică în Europa. Mai ales că este o sală din calcar dolomitic, veche de peste o sută de milioane de ani. Această manifestare unică în România este gândită ca un moment de întâlnire a omului cu natura, cu aurul luminos al munţilor toamna, cu muzica clasică, adevărată. În fiecare an, vin mii de oameni. Practic, muntele prinde viaţă”, subliniază Constantin Lupu.
Din Timişoara, accesul spre Româneşti se face pe drumul E70 Timişoara – Lugoj, apoi pe DN 68A (spre Deva, prin Făget), până la Coşava. Din Româneşti urmează o oră de mers pe jos, pe drumul care părăseşte satul în dreptul cimitirului, se urmăreşte marcajul galben.
Concertul din Peştera Româneşti este organizat de Fundaţia Academică Culturală Timișoara, cu sprijinul Consiliului Judeţean Timiş, Consiliului Local Timişoara, Primăriei Tomeşti, Asociaţiei Speotimiş şi al Filarmonicii Banatul.
foto (c) fotosen.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!