„ADX Energy s-a înscris la licitaţia internaţională, organizată de statul român, în runda a 10-a de acordare a licenţei de explorare, pentru concesiunea resurselor minerale din zona Timiş şi a obţinut de la Guvernul României aşa-numita „Concesiune Parţa” . Acest lucru înseamnă că statul român a însărcinat ADX Energy cu găsirea şi extragerea resurselor minerare precum petrol şi gaze naturale, aflate în proprietatea statului. Atât în cererea de achiziţie a concesiunii Parţa, precum şi faţă de A.N.R.M. (Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale) ADX Energy a exprimat explicit că nu caută gaze de şist. Conform rezultatelor de explorare din România obţinute în ultimii 50 de ani precum şi dintr-un studiu din anul 2013 al EIA (US Energy Information Administration) din Statele Unite ale Americii este evident faptul că în regiunea Banat nu există gaze de şist: http://adx-energy.com/files/PartaFAQ/EIA_map__Parta_boundary2.pdf“, au anunţat reprezentanţii respectivei companii.
Aceştia mai spun că cercetările solului, efectuate până acum, nu afectează solul, au analizat existenţa resurselor până la o adâncime de 10 metri şi că în Banat acest tip de operaţiuni a fost realizat cu succes: „Contrar opiniei publice, în explorările convenţionale nu se produce nici un prejudiciu cuantificabil pe termen lung, aşadar nu există nici o urmă a faptului că pământul se prăbuşeşte sau a faptului că apa nu ar mai fi potabilă. Prin intermediul măsurătorilor undelor acustice, se examinează în cadrul zonei de explorare rocile la o adâncime de circa 1.000 de metri pentru resurse minerale, adică „se ascultă” pentru a se genera astfel, ca la un ecograf în medicină, o imagine tridimensională a pământului. Această metodă se numeşte „seismică” şi a fost aplicată în Banat cu succes, fără probleme şi fără influenţe negative asupra mediului de mai bine de o jumătate de secol”.
Rămâne de văzut dacă reprezentanţii companiei vor şi convinge locuitorii din zonă în ce măsură nu se caută şi alte resurse decât cele convenţionale. Fiecare are propria opinie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!