Municipalitatea a lansat în luna ianuarie a acestui an licitația pentru desemnarea unei firme care să întocmească un studiu de prefezabilitate pentru autostrada de biciclete a orașului, după o idee apărută în cursul anului 2019, când au fost alocați și 100.000 de lei, în bugetul local, pentru documentație. Suma a fost trecută apoi pe bugetul din 2020. La licitație s-au pus la bătaie exact 100.000 de lei cu TVA, adică peste 20.000 de euro, însă oferta câștigătoare a fost cu 5.000 de euro mai mică.
Două oferte au fost depuse la procedura lansată de PMT pe SEAP: Hentza Business SRL, o firmă din Voluntari, județul Ilfov și asocierea Drum Pod Invest (Iași – lider) – Eco Geo Prest (Bacău) – Arabona Project (Timiș).
A fost declarată câștigătoare cea depusă de Hentza Business, o societate înființată în anul 2017, care anul trecut a avut 31 de angajați și o cifră de afaceri de 6 milioane de lei, un profit de 149.000 de lei, dar și datorii de 1,3 milioane de lei, potrivit listăfirme.ro. Are ca obiect de activitate „lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale” și a mai avut și alte contracte cu Primăria Timișoara. A depus oferta inclusiv pentru proiectarea unei rețele urbane de piste de biciclete.
Autostrada, estimată la 4 milioane de euro
Joi, 7 mai, Primăria Timișoara a și semnat contractul cu Hentza Business SRL, la valoarea de 71.400 de lei cu tot cu TVA, echivalentul a aproximativ 15.000 de euro.
„Prestatorul se obligă să presteze serviciul de întocmire a Studiului de Prefezabilitate pentru «Amenajare autostradă pentru biciclete în Municipiul Timișoara, pe relația E-V, respectiv relația N-S», în termen de 120 de zile”, scrie în contract.
Practic, proiectantul are la dispoziție patru luni să predea documentația: studiul de prefezabilitate (inclusiv studiu topografic, studiu geotehnic etc.) și alte documente necesare pentru obținerea tuturor avizelor stabilite prin certificatul de urbanism, dar și scenariile tehnico-economice și soluțiile fezabile pentru realizarea obiectivului de investiții.
Adică Hentza Business trebuie să vadă dacă în Timișoara poate fi construită o așa-zisă autostradă de biciclete și dacă investiția merită făcută de primărie. Urmează ca societatea să vireze garanția de bună execuție și să primească ordin de începere a lucrărilor.
Așa-zisa autostradă de biciclete ar trebui să lege orașul de la nord la sud, pe aproape 8 km, dar și de la est la vest, pe 9,5 km, conform primelor informații furnizate de PMT. Un total de 17,5 km, cu piste de maximum patru metri lățime. Costul total ar fi de 20,8 milioane de lei cu tot cu TVA, echivalentul a aproape 4,3 milioane de euro, arată primele estimări.
„Având în vedere că obiectivul de investiție presupune realizarea a două autostrăzi pentru biciclete, cu o lungime de aproximativ 17,5 km și o lățime de maximum 4 metri, luând în considerare costurile/mp necesare pentru executarea unui drum nou, respectiv 250 lei/mp, fără TVA, valoarea investiției a fost estimată la aproximativ 17,5 milioane de lei (3,66 milioane de euro), fără TVA, la un curs BNR 5.12.2019, 1 euro = 4,7764 lei”, se arată în documentația de până acum a primăriei.
Potrivit celor din instituția de pe C.D. Loga, „benzile pentru biciclete ar urma să fie construite separat de fluxul de trafic auto, oferind condiții de siguranță utilizatorilor”.
Articole pe aceeași temă:
Firmele care ar putea proiecta autostrada de biciclete din Timișoara, faza studiu de prefezabilitate
Trimite articolul
X“Autostrada” pt biciclete poti face numai daca inchizi strazi pt circulatia masinilor.
Firea si Pandele
Daca sunt “Voluntari” ,prestatia ar trebui sa fie gratuita,doar pe baza carnetului de partid!
… studiul de prefezabilitate?!?!? wtf?! adica studiul de fezabilitate nu e suficient pentru da sau nu?! trebuie un studiu inainte de studiu ca sa se decida sa se faca sau nu un studiu ?!?! si totul din bani publici …. fain asa!
pe cand se misca ceva spre zonele industriale calea lugojului, calea buziasului, calea sagului, torontal, dumbravita-giarmata
… și la urmă un studiu sa vedem dacă cumva n-ar mai trebui un studi.. Bani avem… studioși suntem… Kalașn