În şedinţa de coaliţie de luni, deputatul Forumului Democrat al Germanilor din România, Ovidiu Ganţ, a ridicat problema Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului referitoare la cinematografele care au fost trecute la sfârşitul lunii mai în administrarea RADEF.
“Am cerut d-lui prim-ministru si d-lui ministru al Culturii retragerea din această ordonanţa a punctului referitor la Filarmonica Banatul din Timişoara”, a declarat deputatul FDGR.
El a afirmat că în urma discuţiilor, la solicitarea primului ministru, s-a decis ca ministrul Culturii să reglementeze prin Ordonanţă de Urgenţă această chestiune în cursul lunii august şi să retragă din anexa acestei ordonanţe Sala Capitol.
Interesant este că, în timp ce timişorenii se luptau pentru a păstra Sala Capitol în administrarea Consiliului Local Timișoara, în alte oraşe, foste cinematografe în care funcţionează filarmonici nu numai că nu treceau înapoi în administrarea RADEF, ba chiar primeau fonduri pentru reabilitare.
În timp ce în şedinţa de coaliţie se discuta problema Sălii Capitol, ministrul Dezvoltării Regionale, Elena Udrea, şi cel al Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, semnau o finanţare nerambursabilă de 10,1 milioane de lei pentru reabilitarea clădirii fostului Cinema „Patria”. În incintă va funcţiona Filarmonica Braşov şi vor fi găzduite şi numeroase alte evenimente socio-culturale.
Clădirea fostului Cinematograf „Patria”, închisă în anul 2004, în prezent fiind într-o stare avansată de degradare, va fi transformată într-un spaţiu modern, unde vor fi amenajate spaţii expoziţionale, o sală de spectacole cu 458 de locuri şi o scenă cu suprafaţa de peste 185 mp şi o capacitate de 80 de artişti, o sală de audiţii cu 53 de locuri, unde vor putea fi realizate proiecţii de film şi un spaţiu de repetiţii pentru artişti.
La Oradea, spaţiul în care a funcţionat Cinematograful Transilvania a fost preluat de municipalitate, care intenţionează să realizeze aici un centru cultural multifuncţional. Proiectul ar trebui să permită amenajarea spaţiului astfel încât sălile să poată să-şi modifice dimensiunile în funcţie de activitatea culturală care va fi organizată aici.
La Cluj, municipalitatea are un proiect pentru realizarea unui centru cultural care va purta numele “Transilvania”. Doar pentru construcţia unui hotel şi a unei parcări ce vor deservi acest centru se vor aloca 70 de milioane de lei.
Salvati sala Capitol! Timisorenii le-au trimis alesilor mii de scrisori
Citiți principiile noastre de moderare aici!