„NU categoric exploatării în Judeţul Timiş a gazelor de şist! Referitor la atitudinea şi interesele unor “oameni de bine” care în această perioadă vizitează localităţi din zona de Vest a judeţului (Beba Veche, Cherestur, Cheglevici, Dudeştii Vechi, etc) doresc să informez opinia publică în calitate de deputat, secretar al Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor şi Preşedinte al Uniunii Bulgare din Banat România, că mă opun categoric oricăror demersuri menite să transforme judeţul nostru într-o zonă poluată care să satisfacă interesele de câştig ale unor oameni care nu au nici o legătură cu Banatul”, declară Mircovici.
Reglementările legale în exploatarea petrolului şi minelor nu cuprind dreptul de încălcare a proprietăţii pentru explorarea sau exploatarea gazelor de şist, transmite deputatul. Dreptul de proprietate este unul absolut, care are reglementări extrem de precise. Încălcarea proprietăţii unui om se poate face doar dacă există o lege expresă care să prevadă acest lucru, atunci nu încalcă decât eventual ca teren, posesia, folosinţa şi dispoziţia trebuie să rămână ale proprietarului. La terenuri din extravilan există varianta în care se poate încălca proprietatea. De exemplu la Legea vânătorii este prevăzut dreptul celor care desfăşoară partide de vânătoare în condiţiile legii să treacă şi pe terenul oamenilor şi aceştia nu pot să se opună, este o reglementare legală. Aceeaşi reglementare legală este şi la Legea minelor, bogăţiile subsolului sunt proprietatea statului. Există posibilitatea explorării şi exploatării bogăţiilor subsolului prevăzute în lege – ţiţei şi gaze naturale.
„Gazele de şist nu sunt gaze naturale. Gazele naturale sunt acele gaze care se găsesc în mod liber în subteran, aşa e definiţia. Gazele de şist sunt gaze captive. Gazele de şist pentru care trebuie spartă roca prin această metodă de fracturare nu sunt prevăzute în lege. Nefiind prevăzute în lege, atunci înseamnă că nu ai dreptul să faci această treabă până când nu se va reglementa această lege. Fie vor fi cuprinse gazele de şist, fie se va găsi o nouă definiţie a gazelor naturale”, spune Mircovici.
Mai multe judecătorii din ţară au interpretat în acest sens şi au interzis explorarea, considerând că explorarea fără voinţa expresă a proprietarului este ilegală. Tribunalul Vaslui, într-unul din cazuri, a spus că există dreptul de a se face explorări şi exploatări şi în cazul gazelor de şist.
„Regret decizia Tribunalului judeţului Vaslui, care a admis această posibilitate, atâta timp cât legea nu prevede acest lucru. Judeţul Timiş este un judeţ care îşi onorează cu vârf şi îndesat obligaţiile şi contribuţiile la Produsul Intern Brut şi bugetul statului prin activităţi industriale, agricole şi de servicii, fără a fi necesară transformarea lui într-o exploataţie minieră cu efecte de mediu cel puţin neclare dacă nu nocive cu siguranţă. Întrucât în procesul legislativ se află o iniţiativă legislativă privind interzicerea gazelor de şist, informez opinia publică că în sesiunea încheiată în iunie 2014, Grupul Parlamentar al Minorităţilor Naţionale a hotărât prin vot susţinerea acestui proiect de lege şi protejarea teritoriului naţional de efectele contrare intereselor de mediu ale exploatării gazelor de şist. Nu vreau să fiu de acord cu un lucru care în timp ar putea avea efecte negative”, declară preşedintele U.B.B.R., deputatul Niculae Mircovici.
Citiți principiile noastre de moderare aici!