Cine ne curăță intestinele și ne ajută la depărtarea depunerilor de pe colon?
Da, fibrele ce se găsesc din abundență în legume, fructe, cereale integrale, leguminoase, semințe.
Ce ajută la buna funcționare a inimii și ne îndepărtează surplusul de colesterol rău?
Cei mai mulți oameni asociază fibrele cu sănătatea sistemului digestiv, dar acestea au un impact semnificativ și asupra sănătății inimii. ”Fibrele din fructe, legume, cereale integrale și fasole ajută și la scăderea colesterolului”, spune dr. Jody Gilchrist.
Cine preîntâmpină diabetul, prin reducerea zahărului din sânge?
Una este să consumăm un suc de fructe, de unde fructoza va pătrunde rapid în sânge, și alta este să consumăm fructele întregi, fibrele din ele încetinind secreția de insulină, generată de o cantitate considerabilă de zahăr primită. Dar, zahărul va fi tot acolo și își va juca rolul asupra organismului, iar insulina va fi secretată pentru o perioadă mai lungă de timp.
Fibrele alimentare sunt o categorie de carbohidrați ce provin din plante şi sunt clasificate în solubile sau insolubile.
Fibrele insolubile ajută la prevenirea constipației și la menținerea unui tract digestiv sănătos.
Unde găsim fibre insolubile? În cereale integrale, varză, sfeclă, morcovi, varză de Bruxelles, conopidă, napi şi coajă de mere.
Fibrele solubile ne fac a simți mai repede starea de sațietate, ceea ce ajută să controlăm cantitatea de mâncare ingerată şi, prin urmare, exercită un rol în controlul greutății.
Unde găsim fibrele solubile? În tărâțele de ovăz, făina de ovăz, fasole, mazăre, orz, în citrice, capșuni și mere.
Fibrele nu acţionează doar ca un „burete al intestinului”, ci ele pot proteja şi colonul împotriva cancerului, fibrele protejează antioxidanţii de o digestie timpurie din stomac şi intestinul subţire, transportându-i în colon, unde pot oferi protecţie împotriva cancerului.
Este bine să avem un echilibru în dieta noastră, să ne alegem fibrele și cantitatea acestora de peste zi (între 25-40 gr), ținând cont de următoarele argumente:
- Contează calitatea și proveniența fibrelor consumate și cantitatea. Este foarte important acest aspect!
- Dieta cu fibre poate ajuta la slăbit pe termen scurt, dar pe termen lung este bine să avem o dietă sănătoasă şi echilibrată, fără exces de fibre.
- Este bine să ne luăm necesarul de fibre din legumele cu frunze verzi, rădăcinoase, nuci, semințe, iar fructele şi cerealele să le consumăm cu moderație.
- Fibrele provenite din cereale pot bulversa imunitatea şi cele din grâu (pâinea neagră, tărâțele de grâu) pot irita tubul digestiv.
Dieta echilibrată, care conține toți cei 50 de nutrienți (macro-, micro-, nanonutrienți) de care avem nevoie într-o zi, aceasta este soluția unui bun randament fizic, al unei bune viziuni asupra vieții și a prevenției bolilor, prin simplul ”medicament ”de zi cu zi: dieta noastră!
Sănătate și echilibru, iar această săptămână să fie una cu spor în tot ce facem!
Puteţi citi mai multe articole despre nutriţie şi o dietă sănătoasă, aici!
Citiți principiile noastre de moderare aici!